Τα όσπρια αποτελούν τη βάση στη διατροφή πολλών πολιτισμών από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο τα ρεβύθια, τα κουκιά και οι φακές θεωρούνται βασικές τροφές της εποχής. Δημοφιλή υπήρξαν τα φασόλια στους πολιτισμούς της Αιγύπτου και της Ινδίας. Η καλλιέργειά τους στο Μεξικό και στο Περού τοποθετείται πριν 5000 περίπου χρόνια. Τα όσπρια επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες καθώς και λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και άλατα αποτελούν βασική τροφή της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής. Τα όσπρια λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές πρωτεΐνες, συνδυαζόμενα με άλλα δημητριακά ή ξηρούς καρπούς αποτελούν τέλειο υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος. Οι διαλυτές στο νερό φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φασόλια, στις φακές και στα ρεβύθια βοηθούν στη μείωση της χολιστερίνης και της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχουν μέταλλα, ιδιαίτερα σίδηρο, και είναι πλούσια πηγή ασβεστίου. Περιέχουν δε βιοδραστικές ενώσεις όπως ισοφλαβόνες, οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού. Η βιταμίνη δε που περιέχεται βοηθά στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.
|