ΤΟΜΑΤΙΚΑ
TOMATIKA Οι τομάτες είναι από τους σημαντικότερους καρπούς του κόσμου, απ’ την κατηγορία φρούτων – λαχανικών.  Παράγονται δεκάδες εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο παγκοσμίως και καταναλώνονται είτε στην πρωτόγονή τους μορφή, είτε μετά από επεξεργασία σε, προϊόντα όπως τοματοπολτού, ketchup, τοματοχυμού και άλλον τοματοειδών.
Οι τομάτες μάλλον πρωτοκαλλιεργήθηκαν στο Μεξικό και τις έφεραν στην Ευρώπη οι Ισπανοί τον 16ο αιώνα, και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Νότια Ευρώπη.
Αρχικά αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία αλλά σύντομα αναγνωρίστηκαν ως νόστιμη και υγιεινή τροφή.  Ανήκουν στην οικογένεια των σολανίδων.
Οι τομάτες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιαίτερα σε καροτινοειδή, όπως Β-καροτίνιο και λυκοπένιο, καθώς και σε βιταμίνη C & Ε.  Προστατεύουν έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα και τον οργανισμό από ορισμένα είδη καρκίνων.  Περιέχουν ελάχιστο νάτριο και είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο.  Βοηθούν στην καταπολέμηση της υπέρτασης και της κατακράτησης υγρών.  Επίσης καταπολεμούν δερματικά προβλήματα και προβλήματα γονιμότητας.
Οι τομάτες, σε κονσέρβα ή σε χάρτινες ασηπτικές συσκευασίες ή σε γυάλινες φιάλες, έχουν ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Η τομάτα και τα παράγωγα από αυτή προϊόντα αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής μαγειρικής και μαζί με το ελαιόλαδο συνθέτουν τη βάση μιας υγιεινής και ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.

 
 
 
ELTHEA SA | e-mail: info@mageiros.gr
   
  hosting by Webiz.gr